Let there be light

Jag har förstått att det är någon typ av debatt om glödlampor. "Utfasning". "Prata lumen, inte watt". Och jag har försökt. Men det är svårt. Dels för att det inte direkt är prioriterat hemma. Lyser det, så lyser det. Lyser det inte måste vi byta glödlampa - pronto. Och då tar man första bästa. Och då blir det som bekant ofta fel. Och nu är det fel.

Jag har två jätte fina fönsterlampor hemma. Köpte hallogen lampor efter rekomendation i affären. Men de funkade inte alls med fönsterlamporna. Så jag bytte till lågenergilampor. Men nä - man bländas. Och jag vet, av erfarnenhet, vilken typ av "traditionell" glödlampa som skulle passa men hittar ingen bra motsvarighet med dessa nymodiga led/lågenergi/hallogen. Visst håller ni med om att glödlampor inte direkt är spännande sak att köpa? Så vem orkar forska fram vad som behövs för att det ska bli bra? Dessa nymodigheter. I don't like change.

Men nu har jag gjort mig besväret att skriva om eländet. Så nu ska jag göra mig besväret att forska fram vilka av dessa nymodigheter som passar bäst till mina fönsterlampor.

(om ni har tur dyker det upp bildbevis när jag lyckats hitta rätt lösning)

Uppdatering 15 min senare:
"Svårt att avgöra lämplig ljuskälla. Det bästa är att prova dig fram."
Vad då prova dig fram??? Jag vill inte prova mig fram när de kostar kring dryga 100-lappen!!!

Kommentarer

  1. Går man in i en "riktig" lampaffär så får man oftast ganska bra råd som funkar, men försöker man handla i en affär som har belysning som en liten del av sitt stora sortiment - då blir man mest bara lessen och halvt ruinerad. Jag har nog faktiskt bara blivit besviken på en lampa en gång sedan de började fasa ut glödlampor. Däremot har jag fått göra en rokad, lampan som egentligen köptes till hallen funkade inte alls men däremot gör den sig finfint i sovrummet. Turligt nog så har vi olika ljusbehöv i olika rum så det är långt ifrån alltid "fel" lampa verkligen är en helt onödig utgift.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Den som väntar på något gott...

Morgonstund har bitterhet i mun

Baby you can drive my car